Spring naar inhoud

Zachte landing zorg is breekpunt voor GroenLinks

14 februari 2014

Deze week mocht ik in het Leidsch dagblad aangeven wat mijn plannen zijn voor de komende vier jaar. Sebastiaan van der Lubben maakte daarover het volgende artikel.

‘Zachte landing van de zorg is breekpunt voor GroenLinks’

Na 19 maart moet het anders. Pieter Kos (GroenLinks) zoekt een nieuwe functie voor zijn partij: meer platform dan podium. Vanavond 20.00 uur is hij te gast bij LD Politiek Live over Cultuur.

,,Stoppen met de aanleg van de garages en, bij gebrek aan een beter woord, een ‘frictiefonds’ voor een zachte landing van de gedecentraliseerde zorg, een stad ook met ruimte voor creativiteit en cultuur. Dat zijn onze speerpunten. En twee speerpunten, de garages en de zorg, hangen nauw met elkaar samen.

Visie stapelen 
We moeten kiezen: in 2015 moeten we het doen met een kwart minder budget voor ouderenzorg, thuishulp en jeugdzorg. Het is volstrekt onduidelijk hoe we die korting gaan opvangen. Als we dat niet heel snel op orde krijgen, worden kwetsbare mensen de dupe.

Te weinig ambitie 
Roos van Gelderen (SP-wethouder Zorg, red.) toont echt te weinig ambitie en daadkracht. Ik maak mij grote zorgen over de manier waarop we in Leiden visie op visie stapelen zonder met concrete antwoorden te komen. De vraag hoe instellingen denken met een kwart minder budget dezelfde kwaliteit te kunnen bieden, is nooit gesteld.

Andere potjes 
Zorg op maat en op een kleinere schaal kan volgens mij, al klinkt dat paradoxaal, uiteindelijk goedkoper en efficiënter dan nu. Maar dat lukt niet al op 1 januari 2015. Dat is echt een illusie. We zullen dus moeten bijlappen. En fors. Hoe? Een garage minder. Of een goedkopere variant van de Ringweg Oost. Andere potjes zijn er nauwelijks.

Frictiefonds 
En ja: goede kwaliteit zorg en een frictiefonds om de decentralisatie zacht te laten landen, zijn echt breekpunten voor GroenLinks. Ik wil daar dolgraag leiding aan geven. Mits aan deze voorwaarden is voldaan. Anders bedank ik. Het gaat, nogmaals, wel over mensen. En de kwaliteit van hun zorg garanderen, wordt de zwaarste opgave voor de komende vier jaar.

Macht boven inhoud
Bij mensen ligt mijn passie en ambitie ook, veel meer dan bij een woordvoerderschap in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld. Een partij is veel meer een platform, een maatschappelijke beweging. Wij kunnen ons roeren in de Raad, praten met mensen die niet iedereen kan spreken. Dat gaat dus verder dan een referendum en ja, dat schuurt soms binnen de gevestigde politiek. Bij andere partijen staat macht nog te vaak boven de inhoud.”

 

Het artikel werd gevolgd door een interview over cultuur in leiden, te zien in deze film:

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: