Spring naar inhoud

Feiten en fictie over samenwerking Oegstgeest en Leiden

10 oktober 2013

Het laatste jaar is de gemeente Oegsgeest serieus begonnen met nadenken over hun toekomst. Bestuurlijk samenwerken, zelfstandig doorgaan of fuseren. Fuseren met Leiden is een van de vier kansrijke opties die zij zelf zien voor hun bestuurlijke toekomst. De gemeenteraad van Leiden heeft hier eigenlijk nooit over gesproken. We zien de discussie vooralsnog als een interne aangelegenheid van Oegstgeest lijkt het. Er zijn in Oegstgeest  drie scenarios geschetst en de gemeente laat de inwoners daar goed in meedenken.

Ik volg het met grote interesse omdat er bijna geen gevoeliger onderwerp te bedenken is dan fuseren. Er komt ongetwijfeld veel interessante informatie uit dit proces over draagvlak vinden of verliezen. Leiden heeft zelf ook wel wat van dit soort moeilijke besluiten te nemen, juist in samenwerking met de regio, dus er valt ongetwijfeld veel te leren van wat er in Oegstgeest goed en fout gaat.

Opvallend is tot nu toe dat er veel wordt gediscussieerd op basis van foute informatie. Daarbij is de angst dat “Leiden Oegstgeest als melkkoe gaat gebruiken”een vaak gehoorde. Er wordt gesuggereerd dat de gemeentelijke lasten in Leiden torenhoog zijn. Zelfs deze waarschuwing kwam ik tegen “Als we ervoor kiezen om samen te gaan met een gemeente die zo arm is als Job dan vraag je erom om in de toekomst mee te betalen aan deze kosten. De belastingen gaan dan extreem omhoog. Vergelijk de OZB van Leiden maar eens met onze OZB. En dit is nog maar het topje van de ijsberg”

Daar lijkt de gemeente Oegstgeest nog wel wat meer voorlichting te mogen geven. Oegstgeest is zelf diep in de financiele problemen gekomen. Aanleiding voor deze discussie over hun toekomst is nu juist dat zij zelf nauwelijks nog in staat zijn de verliezen op hun grondposities te dragen. Leiden zou zich dus terecht kunnen afvragen of het verstandig is om de schuldpositie van Oegstgeest over te nemen. Tegelijk ben ik altijd ontvankelijk voor het argument dat je buren moet helpen wanneer die het zwaar hebben. Maar dan wel graag in geprek op basis van de juiste cijfers. En wanneer Oegstgeest met een vraag naar Leiden zou komen dan moet de leidenaar er ook nog iets over te zeggen hebben.

Om dus eerst de feiten maar eens op een rij te zetten. Leiden heeft een uitstekende financiele positie (zeker in vergelijking met Oegsgeest) en moet tegelijk in deze tijd van crisis, bezuinigingen en met de extra taken van de decentralisaties in het vooruitzicht zeer zorgvuldig omgaan met geld. Armlastig zijn wij echter allerminst.

En wat betreft het argument dat de lasten zo hoog zijn in Leiden, Oegstgeest “eat your heart out”

Vergelijking lokale lasten

Heffingen en belastingen van Oegstgeest

OZB tarief 0,0880%
Afvalstoffenheffing 1-persoons huishouden € 267.12
Afvalstoffenheffing meerpersoons huishouden € 267.12
Rioolrecht € 0.00
Hondenbelasting (1e hond) € 85.80
Woonlasten 1-persoons huishouden € 867.35
Woonlasten meerpersoons huishouden € 1009.71

Heffingen en belastingen van Leiden

OZB tarief 0,1627%
Afvalstoffenheffing 1-persoons huishouden € 130.59
Afvalstoffenheffing meerpersoons huishouden € 245.06
Rioolrecht € 0.00
Hondenbelasting (1e hond) € 0.00
Woonlasten 1-persoons huishouden € 745.91
Woonlasten meerpersoons huishouden € 1020.48
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: