Spring naar inhoud

Marinedagen en Sail in Den Helder

22 juni 2013

Als Helderse jongen heb ik natuurlijk wel een tik van de marine-molen meegekregen. De verhalen en oude dia’s van mijn grootvader. Sergeant majoor hofmeester op Biak in Nieuw Guinea waren fascinerend. Ook brengt de marine een heel eigen taal mee. Als iemand begint over poeroet, een pendek, de blauwe hap of de west dan weet je hoe laat het is.

En al heb ik werkelijk niets met al het wapengekletter levert de marine ook gewoon een belangrijke bijdrage aan vrede en veiligheid. Bijvoorbeeld door de missies tegen piraterij in Somalië.   Waar ook de onderzeedienst van onschatbare waarde is door hun operationele mogelijkheden in ondiepe zee. Dat de onderzeedienst wegbezuinigd dreigt te worden is een schande. Juist deze (kleine) dienst heeft een bijzondere meerwaarde. Niet de JSF.

Ik ga tegenwoordig lang niet ieder jaar naar de vlootdagen, of marinedagen zoals het nu heet. Dit jaar trok de combinatie met Sail mij toch weer eens naar het Marsdiep. En ik heb genoten. De combinatie van de klassieke tall ships en de hypermoderne stealth achtige M fregatten. De gigantische bevoorradingschepen, een heerlijke fietstocht langs de zee en door de duinen. Appeltaart bij het boerenverdriet. Een prima dag! Morgen kijken op willemsoord, de oude rijkswerf.

image
image

image

image

image

image

image

image

2 reacties leave one →
  1. Hoffman permalink
    23 juni 2013 17:29

    Herkenbaar en een leuk stukje Pieter grts Gijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: