Spring naar inhoud

Trots op de hier-kan-kunst-kaart

30 oktober 2012
Soms is het leuk om op dit blog eens (jawel, volstrekt schaamteloos) iemand in het zonnetje te zetten. Vandaag grijp ik die kans.Vanaf 2010 is duo-raadslid Robbert van Heuven actief in onze fractie als woordvoerder cultuur. Als cultuurjournalist weet hij alles over deze sector, en het zal u niet verbazen dat cultuur voor GroenLinks een van de polieke speerpunten is.

Robbert schreef daar zelf in onze cultuurvisie over  “Kunst en cultuur zijn geen luxeproducten. We zijn er immers elke dag mee in de weer. Cultuur is de taal die we spreken, de geschiedenis die we delen, de kleding die we dragen, de wetten die we opstellen, de debatten die we voeren, de muziek die we luisteren. Cultuur is wie we zijn. Kunst is een specifieke uiting van die cultuur of een reflectie daarop. Of het nu gaat om een maatschappelijk geëngageerde theatervoorstelling, een schilderij van Rembrandt, de Stijl van Van Doesburg en Rietveld of een cantate van Bach, heel even laat die cultuur zich vangen in een moment van overwegen, van verwondering of van schoonheid.”

De cultuurvisie van GroenLinks Leiden heeft veel discussie los gemaakt en is als basis gebruikt om de brede gemeentelijke cultuurvisie te formuleren. Dat proces is een voorbeeld van een visie waar keuzes en draagvlak samen kunnen gaan.  Mogelijk gemaakt door de culturele instellingen, de ambtenaren, betrokken Leidenaren en een wethouder met lef. Leiden mag trots zijn op haar hoge culturele ambities.
Directe aanleiding om nu dit blogje te schrijven is dat het voorstel van Robbert uit onze cultuurvisie om de “hier-kan-kunst-kaart” te starten door het college is omarmd. Daar ben ik trots op. Dank Robbert, en gefeliciteerd met dit mooie resultaat!
Van de Groenlinks Leiden website

Trafficosaurus van Merijn Tinga (foto: Emile van Aelst)

De wethouder sprak erover, dus hij bestaat officieel: de Hier-kan-kunst-kaart. In de GroenLinks Cultuurvisie die we in 2011 presenteerden, stond bij de aanbevelingen dat er bij de gemeente meer aandacht moest zijn voor beeldende kunst in de openbare ruimte. We stelden daarin de Hier-kan-kunst-kaart voor: een kaart waarop de gemeente aangeeft waar (al dan niet tijdelijk) kunst in de openbare ruimte kan komen. Kunstenaars kunnen voor die specifieke plekken kunstwerken maken. Die plekken zijn flexibel, na een tijdje kan er op die plek weer nieuwe kunst komen.

Het idee van de Hier-kan-kunst-kaart haalde het al tot de cultuurnota van de gemeente. Maar bij de begrotingsbehandeling van de commissie Onderwijs en Samenleving gisteravond bleek dat er nu snel werk gemaakt zal worden van de Kaart. In februari 2013 moet de hij gereed zijn. De komende tijd zal de gemeente betrokkenen uitnodigen om te brainstormen over verdere uitwerking van de Kaart. Ook GroenLinks zal daarbij betrokken worden. Wordt vervolgd.

Advertenties
3 reacties leave one →
 1. 30 oktober 2012 18:30

  Euh, komt Trafficosaurus en haar baby dan terug?

  • 30 oktober 2012 18:43

   Wat mij betreft morgen! Maar misschien komt spectaculairders. In ieder geval gaat de gemeente er eindelijk actief ruimte voor maken!

 2. 30 oktober 2012 18:33

  Modereer even “komen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: