Spring naar inhoud

Collegecrisis in Leiden: Hoe nu verder?

17 september 2012

Een debat over de financiële blunders van het Leidse college is donderdagnacht geëindigd in een fikse vertrouwenscrisis tussen de collegedragende partijen D66, VVD, CDA en SP.

De partijen konden donderdagnacht geen duidelijkheid  meer geven over de manier waarop zij aankijken tegen de positie van D66 wethouder van financien Robert Strijk en de verdere samenwerking van dit college. Moet hij weg? Moet hij een deel van zijn portefeuille inleveren? Moet er eerst maar eens verder onderzocht worden wat er fout is gegaan? Moet hij gewoon door kunnen gaan op de ingeslagen weg?

Een erg onoverzichtelijke situatie, maar eigenlijk is de schade al aangericht. Dat de drie collegepartijen hun “collega”op deze manier laten bungelen kun je iemand eigenlijk niet aandoen. Vanuit menselijk oogpunt lijkt duidelijkheid verreweg te verkiezen boven rond moeten lopen met een zwaard van Damocles boven je hoofd. Want de wethouder heeft grote fouten gemaakt, de wethouder heeft daar ook excuses voor aangeboden, en de wethouder heeft aangegeven hoe hij zelf denkt weer de controle te herwinnen over de financien van onze stad. Dan is het aan de gemeenteraad om haar oordeel uit te spreken over het vertrouwen dat zij nog in de wethouder heeft. Nu zal dat oordeel in een achterkamer worden geveld, en alhoewel het in de politiek nu eenmaal zo werkt is dat jammer.

Dinsdag hervatten wij de vergadering en ongetwijfeld zijn de kaarten dan geschud. 1 ding is duidelijk, wanneer dit college niet snel gaat investeren in de samenwerking en het onderling vertrouwen zal de volgende vonk het kruitvat weer volledig doen ontbranden. Maar dat gaat er vanuit dat het college deze crisis uberhaupt overleeft……….Morgenavond weten we meer.

Voor wie wil proberen te begrijpen waar we nu staan en hoe het nu verder moet maar eens wat stukken uit de media geplukt.

Luister hier het moment waarop de VVD erkent dat er door D66  gedreigd wordt met een collegecrisis. (Via Omroep West)

De eerste site die een verslag publiceerde was sleutelstad (wethouder Strijk bungelt na geschorst spoeddebat), met het Leidsch Dagblad er vlak achteraan ( Collegecrisis in Leiden; wethouder Strijk zwaar onder vuur van coalitiepartners )

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: