Spring naar inhoud

Three Strijks you’re out

31 augustus 2012

Op 13 september buigt de gemeenteraad zich over de nieuwste financiële blunders van het Leidse college. Tijdens een spoeddebat zal D66 wethouder Strijk uitleg geven over de 6 miljoen die Leiden weer extra moet gaan bezuinigen.

Inmiddels is dit de derde blunder in een jaar tijd. Het lijkt er op dat er dat het college de controle op de financiën is verloren. Voor GroenLinks is de maat nu vol. Om het vertrouwen nog te herstellen, zal het college met een bijzonder goed verhaal moeten komen over de manier waarop zij dit in de toekomst gaat voorkomen.

In het Leidsch dagblad schreef Binnert Glastra vandaag:
Spoeddebat over miljoenenflater
De Leidse gemeenteraad houdt 13 september een spoeddebat over de woensdag bekend geworden boekhoudflater waardoor Leiden zich 6 miljoen euro te rijk rekende. Financiënwethouder Robert Strijk komt daarbij zwaar onder vuur te liggen. Het is niet de eerste keer en zowel oppositie als coalitie is het beu.

Het verzoek voor het debat komt formeel van oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie, maar kan in de hele gemeenteraad op steun rekenen. ,,Het is verbijsterend”, zegt fractievoorzitter Patrick Meijer van coalitiepartij CDA. ,,Het wordt wel heel moeilijk als je geen enkele perspectiefnota of begroting nog kunt vertrouwen. Dan kan een gemeenteraad zijn werk niet doen.” ,,Het is dus heel goed als hier een debat over komt”, stelt VVD-fractievoorzitter Paul Laudy. ,,Het heeft er de schijn van dat er een patroon in die fouten zit. Dat is zorgelijk.”

Het ziet er naar uit, dat de coalitie het spoeddebat alleen wil gebruiken om te bespreken hoe dit soort blunders te voorkomen is. Bij de oppositie gaan stemmen op om het behalve daarover, ook eens te hebben over de positie van financiënwethouder Robert Strijk (D66). ,,Het is derde keer in minder dan een jaar. Ik ben dat wel een beetje zat”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos. ,,Ik denk dat dit consequenties moet hebben, of hij moet een wel héél goed verhaal hebben. Three Strijks and you’re out.”

Zo direct wil Robert-Jan van Ette (PvdA) het niet zeggen, maar ook hij heeft er genoeg van. ,,Steeds weer fouten. Nu van zes miljóén. Er wordt blijkbaar niets van geleerd.” ,,En het moet verbeteren”, zegt de nieuwe ChristenUniefractievoorzitter Mart Keuning. ,,Als zo’n fout niet wordt opgemerkt, wil ik weten waar het in zit. En iemand moet verantwoordelijkheid nemen.”

Wethouder Strijk kondigt in elk geval maatregelen aan. Hij wil met veranderingen in de ambtelijke organisatie en de gemeentelijke computersystemen zeker stellen dat het nooit meer kan gebeuren. ,,Uiteindelijk is het gewoon een domme fout. Ik had eigenlijk in juni bij de perspectiefnota moeten beseffen dat ik 6 miljoen meer moest zoeken. We moeten nu zorgen dat er, zeg maar, een piepje gaat als zoiets dreigt te gebeuren.”

Omroep West ging nog een stapje verder met de kop wethouder Strijk moet opstappen.

Het worden weer spannende weken in de Leidse raad.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: