Spring naar inhoud

What a night!

6 juli 2012

Gisteravond de laatste gemeenteraadsvergadering voor het reces. Traditioneel een bomvolle agenda, want de volgende besluitvormende vergadering is pas weer in september.

Voor GroenLinks was het een mooie avond. We hebben de afgelopen weken echt knalhard gewerkt om andere partijen te overtuigen onze voorstellen te steunen, en dat is goed gelukt.

Wij hebben 7 wijzigingsvoorstellen ingediend bij de meerjarenbegroting. 5 daarvan zijn  aangenomen en twee zijn ingetrokken nadat het college de toezegging deed uitvoering te geven aan de strekking van het voorstel. Ik zet ze hieronder even op een rijtje:

  • Er wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om op daken van gemeentelijke gebouwen zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld bovenop het voormalige belastingkantoor.
  • Er komen openbare watertappunten in park Matilo en de tuin van Noord en onderzocht wordt welke plekken in het centrum geschikt zijn. Dat scheelt bergen plastic flesjes en zwerfvuil op straat en in de grachten.
  • Voor het college bezuinigt op lokaal onderwijsbeleid wordt eerst, in samenwerking met de scholen, bekeken wat hiervan überhaupt de gevolgen zijn en dit wordt met de raad besproken voor er verdere stappen worden gezet.
  • De lokale omroep blijft behouden. Ons voorstel om het budget de komende 5 jaar te redden werd unaniem gesteund!
  • De wijkbibliotheken in de merenwijk en de Stevenshof blijven open. Een motie die de financiering hiervan structureel regelt werd breed gesteund.

Daarnaast werden aan ons twee toezeggingen gedaan:

  1. Er wordt komend jaar geëvalueerd of de programmering van vlakke vloer theater in de schouwburg en theater Ins Blau daadwerkelijk bevalt en of de verlaging van het budget de komende jaren nog steeds wel het gewenste resultaat oplevert.
  2. Het college zoekt deze zomer actief het gesprek met wijkverenigingen de Kooi en de Zeeheldenbuurt en vraagt hen expliciet naar hun gedachten over de haalbaarheid van de RingwegOost en koppelt de resultaten van dit gesprek terug aan de gemeenteraad.

Na deze toezeggingen hebben wij onze moties over deze onderwerpen ingetrokken.

Moties over onderandere het behouden van de crisisopvang, het terugdraaien van de algemene subsidiekorting, starten van een project met daktuinen, en niet betalen voor ophalen grofvuil werden door ons gesteund en zijn aanvaard.

Helaas bleek er in de gemeenteraad geen meerderheid te vinden voor de moties om jeugddorp en de sociaal raadslieden te redden. Maar dat betekent niet dat wij opgeven.

Al met al een zeer succesvolle avond. Er moet in oktober nog veel gebeuren en  er zitten nog steeds pijnlijke bezuinigingen in de begroting. Maar onze 4 zetels zijn maximaal effectief benut. Een goed gevoel om het reces mee te starten.

Eind augustus starten wij gelijk weer in de hoogste versnelling met de hoorzitting over de Ringweg oost. GroenLinks heeft gisteren het college en de raadscollega’s geadviseerd om deze zomer goed uit te rusten.  Het waren ontzettend hectische weken en ons wacht een hete herfst. Groenlinks is daar klaar voor.

Vol vertrouwen en op koers.

Fijne zomer!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: