Spring naar inhoud

Leiden, stad van ontdekkingen of van slecht kopiëren?

5 december 2011

Leiden, ooit de stad waar ontdekkingen werden gedaan die baanbrekend waren, lijkt steeds meer de stad te worden van slecht kopiëren. De gemeenteraad krijgt constant van het college te horen dat het bij de buren zo veel beter is. Maastricht en Breda, daar moeten we op willen lijken. Met parkeergarages midden in het centrum. Parkeergarages die Leiden 70 miljoen euro gaan kosten en waarvan de financiële onderbouwing op zijn best gezegd nogal zacht is. Want het bezoekersantal moet ongeveer verdrievoudigen willen we als stad geen grote verliezen draaien op de garages.

GroenLinks heeft als enige partij in de Leidse gemeenteraad tegen de komst van deze peperdure parkeerbunkers gestemd. Maar wellicht is het goed als de andere partijen kennis nemen van onderstaand artikel. Breda en Maastricht, ons lichtende voorbeeld, willen inmiddels alweer af van hun garages, vooral vanwege de dagelijkse files midden in het centrum.

Dus Leiden, worden we weer stad van ontdekkingen? Of gaan we oplossingen kopiëren die door de ontdekkers al als “historische vergissing” worden beschouwd?

Dagblad de Limburger, 09 november 2011

Vrijthofgarage blijft hete aardappel
Roep om autoluwe binnenstad zwelt aan, lef voor gedurfde keuzes ontbreekt nog

door John Hoofs

De roep om het kleine centrum van Maastricht autoluw te maken zwelt aan, aangewakkerd door de Vrienden van de Binnenstad Maastricht. De belangenclub hield er gisteravond een stadsdebat over.
Een autoluw centrum is een rijkdom. Maastrichts verkeerswethouder Albert Nuss draait er geen doekjes om. Hij supportert openlijk het streven van de Vrienden van de Binnenstad Maastricht om het o zo compacte hart van de provinciehoofdstad te vrijwaren van zoveel mogelijk verkeer dat er niks te zoeken heeft. Probleem is dat Maastricht zich met huid en haar heeft overgeleverd aan parkeerbedrijf Q-park, dat in de beleving van veel stadgenoten de dienst uitmaakt als het op ongewenste verkeersdrukte aankomt. Sluiting van de Vrijthofgarage voor bezoekers zou een eerste forse stap zijn om de files op drukke dagen terug te dringen. Er wordt al jaren over gesproken, maar het lef ontbreekt om zo’n gedurfde keuze te maken.

Van Q-park heeft de gemeente niks te verwachten, bleek gisteravond. Sluiting van de Vrijthogarage zou een absolute misser zijn, is de overtuiging van Mark van Haasteren, algemeen directeur van Q-park Nederland. De reden voor de Kommelfile ligt niet bij de Vrijthofgarage, maar bij de gebrekkige bewegwijzering als de relatief kleine stalling (400 plaatsen)- zoals zo vaak – vol is. Daar moet volgens hem iets aan gedaan worden. Gelukkig was ook  wethouder Wilbert Willems van Breda uitgenodigd om te vertellen wat een stad vermag die durf heeft.  Breda had ook een soort  Vrijthofgarage, concludeerde dat de bouw een historische vergissing was en besloot – hoge kosten ten spijt – om ze af te breken ten faveure van de leefbaarheid en de sfeer in het centrum. Een gouden greep, zei Willems. Duur, jazeker. Maar daar vind je altijd geld voor. Op 1 januari verhoogt Breda de uurtarieven in parkeergarages met 50 cent, om aan geld te komen voor maatregelen om auto’s uit de stad te houden.

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 5 december 2011 22:46

    Afgelopen week nog in Maastricht geweest. Daar is goed te parkeren als je als inwoner de weg weet. We hebben even moeten zoeken naar parkeergarage onder het Vrijthof, even een verwijzing missen en je bent nergens meer. En € 14,= voor pakweg 5 uur vond ik ook wel erg veel. Maar dan zit je wel midden in de binnenstad. Dan Keulen, daar hoef je echt niet te zoeken. Je wordt bijna bedolven onder de verwijzingen naar parkeer-plaatsen (-garages) De Prijs? € 7,= voor de heledag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: