Spring naar inhoud

Twitteren in de raadzaal: minachting of communicatie?

1 april 2011

‘Uitermate storend digitaal wangedrag’, zegt D66-fractievoorzitter Paul van Meenen in Leiden. Hij twittert zelf soms, met mate, maar in de raadzaal: nee. ‘Alsof mensen alsmaar door het debat heen praten. Dat leidt de aandacht af. Een soort schaduwdebat. Dat becommentariëren van elkaar en sprekers vind ik beneden alle peil. Het is slecht voor de kwaliteit van de besluitvorming. Als ik iets wil overleggen, ga ik wel de zaal uit.’
Pieter Kos, fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, is juist erg vóór. ‘Twitteren werkt als een olievlek en verlevendigt het debat. Het dient de openheid en een raadsvergadering is niet besloten. Ik quoot, ik becommentarieer stemgedrag, ik geef mijn persoonlijke observatie.’ Hij vindt wel dat raadsleden via Twitter geen andere geluiden moeten laten horen dan hun officiële woordvoerders. ‘Als ik woordvoerder ben, heb ik ook geen tijd om te twitteren.’

Lees het hele artikel op VNG Magazine

Advertenties
4 reacties leave one →
 1. 3 april 2011 19:19

  Ik ben ook voor twitteren in de raadszaal.
  De combinatie raad volgens via internet en soms reageren via twitter brengt de politiek een stuk dichterbij.

 2. 3 april 2011 19:29

  Kijk nou! De eerste reactie op mijn fonkelnieuwe website door de beste blogger van Leiden! wat een eer!

 3. 3 april 2011 20:15

  Beste Pieter,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met je eigen website! Het werd na al dat getwitter de hoogste tijd voor een wat serieuzer medium om je doorwrochte meningen de wereld in te zenden!
  Twitteren in de raadszaal is deel van het publieke debat geworden, of je het nu leuk vindt of niet. Het hoeft de besluitvorming in die zaal niet noodzakelijk te beïnvloeden, geeft hoogstens wat meer inzicht in de argumenten en overwegingen die in de achterhoofden van de raadsleden meespelen. Pleidooi voor transparantie dus, niet verkeerd. Maar ook twitter is in hoofdzaak de expressie van de emotie van het korte moment. Als het de besluitvorming werkelijk zou beïnvloeden zijn we waarschijnlijk slechter af. Groot voordeel is natuurlijk dat vooral het politieke publiek zelf in de gaten houdt wat er op Twitter gebeurd, de rest van de wereld draait gewoon door. De honden blaffen, de karavaan trekt verder….
  Gaat verder!

 4. Micheline Modde permalink
  4 april 2011 10:00

  De honden blaffen, de karavaan trekt verder…Claudia de Breij schrijft deze week in haar column, dat de twitteraars wel “een goeiig volkje zijn”…ze laten zich in Leiden bovendien toch niet “twitterkorven”, n’est ce pas;?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: