Spring naar inhoud

Oprechte politiek

1 februari 2011

Zaterdag 5 februari 2011 is dit artikel gepubliceerd in de HDC kranten (NoordHollands dagblad, Leidsch dagblad, Alphen CC en de Gooi- en Eemlander)
door Pieter Kos en Walter van Peijpe

Het besluit van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks om de missie naar Kunduz te steunen, heeft binnen en buiten de partij veel ophef veroorzaakt. Begrip en onbegrip moeten in een open debat nader tot elkaar komen

Het besluit van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks om de missie naar Kunduz te steunen is een keerpunt in de huidige politieke cultuur. Het had voor de hand gelegen om tegen het voorstel van het kabinet te stemmen. Ten eerste omdat dit de traditionele vorm van oppositiepolitiek is. Tegen stemmen zou het eerste gezichtsverlies voor het kabinet Rutte hebben betekend. Ten tweede omdat GroenLinks door tegen te stemmen tegemoet zou zijn gekomen aan de uitgesproken mening van haar eigen achterban, die voor een groot deel tegen de missie is.
De keuze om toch voor de missie te stemmen wordt dan ook door veel mensen binnen en buiten GroenLinks niet begrepen. ,,Dit gaat stemmen kosten bij de provinciale verkiezingen en GroenLinksers zullen hun lidmaatschap massaal opzeggen” is de voor de hand liggende reactie. En waarschijnlijk krijgen zij gelijk.

Zij krijgen gelijk omdat veel mensen nog denken in termen van oppositie-coalitiepolitiek. De Tweede Kamer is immers het strijdtoneel waar links en rechts hun politieke gevechten voeren. De strijd is hard en wordt niet alleen in de Kamer maar ook in achterkamertjes en in de media uitgevochten.
Inzet van de strijd is de stem van de kiezer bij de eerstvolgende verkiezingen. De politiek is populistisch geworden en vrijwel alle partijen doen hieraan mee.

Het standpunt van GroenLinks-fractie is oprecht. Het beantwoordt aan één van de grondbeginselen van GroenLinks, internationale solidariteit en wordt expliciet genoemd In het verkiezingsprogramma. De door GL en D66 ingediende motie is een directe vertaling hiervan. Het nu genomen besluit voldoet, met de toezeggingen van de minister-president, aan de inhoud van deze motie. Het voor de missie stemmen is daarmee een consequente uitvoering van het verkiezingsprogramma.
Dat het voorstel gedaan wordt via een door GL niet gewenste coalitie is voor de fractie dus geen reden geweest om tegen te stemmen. Om die reden is de keuze van GroenLinks-fractie een keerpunt. Zij neemt hiermee afstand van het oppositie-coalitie-denken en beoordeelt de besluitvorming in de Kamer op inhoud en niet op politiek gewin of mogelijke weerstand uit de partij. Het besluit is genomen uit volle overtuiging dat deze missie bijdraagt aan een betere toekomst voor Afghanistan. Deze vorm van politiek verdient waardering en navolging. Het is oprechte politiek
Oprechte politiek is wel wennen. Het vereist openheid naar elkaar toe.

Lef
De reflex van afwijzing moet worden verlaten en inhoudelijk debat keert terug. Het vereist lef, want vaak wordt de voorloper niet begrepen. Maar op lange termijn is dit het enige antwoord op het cynisme en opportunisme dat veel politieke keuzes tegenwoordig lijkt te drijven.
GroenLinks heeft de stap gemaakt. De stap over haar eigen schaduw heen. Welke partijen zullen volgen?

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: